söndag 9 maj 2010

Dagen då Sveriges BNP hoppade högt av lycka

EN STOR DEL av den åländska konsumtionen sker alls inte på Åland. Många åker regelmässigt över till grannlandet Sverige för att shoppa bland annat livsmedel, kapitalvaror och konfektion. Prisnivån här på ön är nämligen relativt hög, och när det gäller ekonomi står oftast var och en sig själv närmast. Undertecknad är inget undantag.

En gång per år gör jag med väninnan S en dagsresa till Norrtälje i det vackra Roslagen, där butiker som ÖB, Flygfyren, Willys, Bloms­ter­lan­det, Coop och Roslagsjärn är de starkaste magneterna. Igår, lördag, var det dags igen. Färjan var nästan full och för ovanlighetens skull hamnade Röda Faran längst fram, först i kön framför av­kör­nings­rampen.


Det är lite östblocksvarning över terminalen i Kapellskär, med be­tong­grisar, höga nätstaket och en färgpalett som går i grått, grått, grått. Denna dag gällde det senare även väderleken. Kallt och regnsjukt var det också. Brrr!


M/s Rosella är den Viking Line-färja som för närvarande trafikerar rutten Mariehamn-Kapellskär. Sedan 2008 ersätter hon den mycket mindre – men mycket gemytligare – Ålandsfärjan, som egentligen skulle ha bytts mot ett nybygge, vars arbetsnamn var ADCC.

Men hur det nu var, så blev det lite strul med det spanska varvet i Sevilla och vi får tills vidare nöja oss med gamla Rosella. Hon är en riktig trotjänare som varit i Viking Lines ägo ända sedan hon gick av stapeln vid Wärtsilävarvet i Åbo 1980.
Åker man tvåtimmarsrutten från Mariehamn på morgonen kl. 07:30 finsk tid är man i Kapellskär en timme senare svensk tid, och bilturen in till Norrtälje är så pass kort att man är framme lååångt före de flesta butiker öppnar klockan tio. Flygfyren och Coop Forum, som har öppet 8-22, är de gyllene undantagen, liksom Roslagsjärn som öpp­nar nio.

Vår dag började därför med ett besök vid Flygfyren för att på utsidan handla planteringsjord. Fem säckar för 100 spänn är priset som gällt i många år nu, och Röda Faran lastades med det dubbla. Det känns lite dumt att resa över till Sverige för att köpa jord, men när de åländ­ska ”specialerbjudandena” ligger prismässigt på runt det dubbla, tja, då får det sin förklaring. Jorden behöver jag till mina pallkragslådor.

I rask takt avverkade vi sedan övriga butiker och var med god mar­gi­nal färdiga att vända hemåt med 15:00-avgången. Röda Faran, med nedfällda baksäten, var fullpackad nästan upp till tak och ko­nunga­ri­kets bruttonationalprodukt hade med vår, och många andra köpglada ålänningars hjälp, säkerligen tagit ett nytt glädjeskutt. Under dagen hade himlen tacknämligt nog hållit tätt, men mitt ute på havet kom regnet.


Under en kort sträcka, mitt på Ålands hav, kan man nästan tro att man är ute på ett större hav. Inte en kobbe så långt ögat når, inga andra fartyg heller. Bara den obrutna horisontlinjen långt där borta.


Korta två timmar senare angör gamla Rosella Mariehamn och vi hade än en gång turen att stå bland de första redo att köra av. Även om regnet öste ner vid vår hemkomst var det gôtt att komma hem! Resor – korta såväl som långa – är inte min grej, om jag så säger.


Så vad handlade jag då? Tja, lite dies und das i livsmedelsväg, 96 rullar toapapper, åtta tuber tandkräm, nästan tio kilo tvättpulver – med mera, med mera. Men bäst av allt: jag fick tag på ett extra frys­block till min glassmaskin! Från och med idag kan jag alltså göra två satser hemlagad glass direkt efter varandra :oD

7 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig båttur=)
  Det var längesen man gjorde en sån tur. Vi "brukar" ta båten till Polen.Jag gillar det, bara det inte blåser=)Bra bilder!
  Ha en skön söndag

  SvaraRadera
 2. Vad kostar det att åka? Det måste ju vara billigt om det ska löna sig att åka. Annacarin

  SvaraRadera
 3. För oss två, S och jag, kostade det gratis. S har frikort och jag hade en fribiljett.

  En dagskryssning med m/s Rosella kostar annars 25 kr från Sverige. Klicka HÄR för närmare info.

  SvaraRadera
 4. 25 spänn verkar ju inte riktigt klokt!! Vad lever de på? Annacarin

  SvaraRadera
 5. Taxfreeförsäljningen ombord, kära du. Åland tillhör EU men inte den europeiska skatteunionen och därmed kan man handla taxfree på väg till och från landskapet.

  SvaraRadera
 6. Som Lena sa, många här åker till Polen och Tyskland och handlar.
  Men förr på 70-80talet åkte jag över till Dragör i Danmark och handlade kött, mejeriprodukter mm varje månad. Det var långa köer till båtarna coh man fick nästan tränga sig på.
  Det var då, nu kommer dansken över hit och spenderar sina slantar, mest på bygg,electronik,skor..

  SvaraRadera
 7. Så är det, trenderna svänger och tiderna förändras. När jag var barn, på 1970-talet, kom svenskarna resande i massor för att handla billiga charkuterier här på Åland. Numera går lämmeltåget åt motsatt håll. Om tio år har det kanske vänt igen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!