fredag 7 maj 2010

RECEPT > Hemlagad citronglass


IDAG HAR DET varit kallt och ruggigt här på Ålandsöarna, men jag bjuder ändå optimistisk som jag är på ett glassrecept. Någon gång ska det väl ändå bli lite varmare..?

Antingen behöver du en glassmaskin eller så får du vara beredd på att hållas hemma, vid frysen, för att röra om i glassen minst en gång/timme i kanske fyra-fem timmar.


Du behöver:
3 äggulor
1 knapp dl strösocker

2,5 dl mjölk

2 dl vispgrädde

rivet skal från 1 citron (tvätta med ljummet vatten före och torka väl)
en knapp msk citronsaft

Gör så här:
Vispa äggulor och socker riktigt ordentligt. Tillsätt mjölken under om­rörning. Vispa därefter grädden nästan färdig och blanda ner den i glassmeten.

Starta glassmaskinen och häll i smeten. I en Philipsmaskin blir glas­sen klar på 45-50 minuter.

Efter ungefär halva tiden tillsätter du pö om pö det rivna citronskalet och citronsaften droppvis, så att den blandas in ordentligt. Låt ma­ski­nen fortsätta gå tills glassen är färdig.

Godast nylagad, som all hemlagad glass, men håller bra i frysen (minst -18°) i 1-2 veckor. Lite isig kan den bli, men smaken är den­samma: underbar.Lilla A är laktosintolerant, så jag lagar vår glass på låglaktosgrädde och -mjölk. Det blir gott det med!

6 kommentarer:

 1. Tack för det receptet, skall provas framöver när det blir varmt och skönt igen. Idag har vi också haft svinkallt och blåsigt.Jag tittade på Leila bakar, hon gjorde också glass, "väldigt nyttigt", men det är gott med hemlagad glass.

  SvaraRadera
 2. stickmamman7 maj 2010 21:53

  Det ser väldigt gott ut,jag riktigt känner bakom öronen hur syrligt god den är.

  SvaraRadera
 3. Ja, just nu är man ju inte direkt sugen på fryskall glass, det kan jag medge. Men jag älskar syrliga efterrätter och möjligheten att laga egen glass har äntligen givit mig chansen att få citronglass, som jag älskar. Det har, av någon orsak, inte funnits att köpa här.

  SvaraRadera
 4. Tror du just räddade livet på mig! Ska på middagsgalej imorgon och är ombedd att ta med dessert. Hade totaltorka på ideér men det är klart det blir den glassen! En Hallonsås blir perfekt till! Tack!

  SvaraRadera
 5. Ser jättegott ut:)
  Jag har rättat till väskmönstret, mycket konstigt? Var rätt från början. Tack för att du påpekade det:
  Annika

  SvaraRadera
 6. Märta:
  Jamen! Så bra tajmat av mej. Var det inte det jag hade på känn, att du skulle ut och rumla? ;o) Hoppas i så fall glassen blev lyckad och, som sig bör, mottagen med hurrarop och applåder.

  Annika:
  Sajberspejs, du vet. Där vet man aldrig vad som kan hända :o) Ska kila över och kolla på det senare, nu när du fått rätsida på det hela.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!