måndag 30 maj 2011

Du käre, lille snickerbo’

MJA, ATT KALLA det för snickerbo’ är väl kanske att ta i, men faktum är att utrymmet under min terrass under sommarhalvåret funkar rik­tigt bra som verkstad. Då ställer jag upp mina hemgjorda benbockar och slänger en gammal, avlagd dörr över dem som bänkskiva. Sen är det bara att låta sågen och hammaren vina :o)


Så här mot slutet av maj börjar utomhustemperaturen tillåta att man ägnar sig åt snickerisysslor lite längre stunder utan att riskera att fry­sa fingrar, tår eller akterkastellet av sig. Förutom de redan omtalade fyra holkarna har det hasta la vista blivit två till; dessa med lite större innermått och diameter på entrén. De här ska jag måla i samma grå kulör som ”Rucklet”. Sen skruvar jag nog upp dem på fasaden, vända mot morgonsolen.


När jag väl fått grepp om att kap- & girsågen var en hel grad fel­juste­rad (och tömt mitt förråd av svordomar på språk jag inte ens visste att jag kan) fick jag för mig att bygga två planteringslådor. Några löpmeter av det virke jag fick till skänks av herr K häromdagen, lite restbitar från min ”avskrädeshög” och några plankor från staketet som revs 2005 – vips har man två användbara saker. Så här ser de för närvarande ut:Under dagen ska de tjäras, precis som jag gjorde med pallkrags­lå­dor­na ifjol. Insidorna klär jag sedan med fiberduk, så att jorden håller sig i skinnet, och i låddorna har jag planerat att så rädisor, plocksallat och kanske lite spenat.

En annan snickarplan jag har är att knåpa ihop minst ett par höga benbockar till. Såna kan man aldrig få för många av, och för tillfället har jag för få. Fast först måste jag rota igenom restvirket för att se om det kan bli några. Och så har jag lovat bygga en holk åt herr K, som tack för virket. Lite bakvänt kanske, eftersom herrn är träkarl till professionen. Men ”skomakar’ns ungar”, ni vet ;o)

Men först av allt: en balja kaffe.

8 kommentarer:

 1. Har du gått en snickarkurs, eller?
  Det är väldigt vad du är produktiv och duktig. Dom där lådorna kommer att fungera bra för det du har tänkt dig, och holkarna kommer också att tas emot med glädje, inte bara av herr K utan av fåglarna också.
  Jag önskar att jag hade din energi, men jag får väl skylla på min ålder när jag hellre tar det lite piano över en sudoku eller korsord. Men virka gör jag!

  SvaraRadera
 2. Nävars, nån kurs har jag aldrig gått. Här är det trial and error - igen - som gäller. Och Google! Det finns mycket bra beskrivningar och sånt där ute :o)

  Produktionsivern kommer sig främst av bristen på manlig livsledsagare att sparka runt på gården. Om någon sådan inte finns att tillgå får man leva enligt mottot: "Bra kvinna reder sig själv". Ibland går det bättre, ibland sämre.

  Ja, hur går det med virkeriet..? Jag har väntat och väntat på att du ska blogga om det, men än lyser framstegsdokumentation stadigt med sin frånvaro ;o)

  SvaraRadera
 3. Åh, vilka snygga planteringslådor! MYCKET snyggare än pallkragar!
  Ha en fin måndag, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Halli Hallå! Antingen är min dator på upphällningen eller så är bloggarna knasiga. Har haft problem med att kommentera och blir liksom Anonym på min egen blogg. Hm. Så jag är liksom lite efter:) Undrar var man får tag i en solpaneldriven liten pumprackare. Skulle älska ljudet av porlande vatten och tycker att solpanel låter toppen i sammanhanget!

  SvaraRadera
 5. Jag vet i vilken ände jag ska hålla i hammaren men det är också allt.Dessutom blir alltid maken så nervös när jag börjar rota i hans domäner så han tar över jobbet.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Snygga holkar och blomlådor. Jag försrår bara inte hur du hinner med. Ett litet tips bara när det gäller holkarna, innan du målar och hänger upp dom "bör" du spika lite nubb runt hålet, alltför att nån stor spillkråka inte ska kunna hacka sig in. Det tipset fick jag av "Kvisten", vår träslöjdsmagge på Nyforsskolan i Eskilstuna anno 1957 ungefär.

  SvaraRadera
 7. Hörru du, du kan få anställning här nere i Malmö. Du får svära hur mycket du vill, det bryr inte vi oss om.
  Här finns det gått om jobb. :)
  Jag bara undrar, sover du överhuvudtaget, du är enorm Nina.
  Hoppas du får fåglar i alla dina holkar.
  Vi har varit en tur idag, sitter och knåpar på bilderna som skall läggas ut.
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 8. Monica:
  De blev faktiskt mer lyckade än jag förväntade mig, det erkänner jag villigt. Men så är de ju också mycket mindre till ytan än reguljära pallkragar. Odlingsdjupet är inte heller lika stort, så växter som kräver djup går det förstås inte att odla i de här.

  Gunilla:
  Du är nog inte ensam om att ha haft problem med bloggandet. Lite varstans har jag sett att det knorras över att saker strular eller inte funkar som de ska. Själv har jag - peppar, peppar - inte märkt av något.

  Min solpaneldrivna pump köpte jag från Storbritannien via amazon.com. På rak arm minns jag inte vad företaget hette, men jag kan gräva fram uppgiften om du är intresserad :o)

  Kerstin:
  Har man en make av den händiga modellen ska man med varm hand överlåta hammare och annat på densamme! Har man ingen, ja, då får man försöka klura ut i vilka ändar verktygen ska greppas och själv göra det bästa möjliga av situationen. Var glad för att du har en make!

  Sur i Sumpan:
  Bra tips! Jag klurade på att få till någon sorts plåt runt hålen, men det blev bara jobbigt t.o.m. att tänka på. Den idén la jag ner. Men nubb är ju en strålande lösning! *skriver upp på inköpslistan*

  De holkar som redan är uppskruvade får klara sig utan (spillkråkorna ska väl också få ha lite roligt), men de som står på backen ska jag fixa till. Tack för bra tips!!!

  Monkan:
  Haha, vänta tills du hört mig svära. Då ändrar du dig nog ;o)

  Nog sover jag väl jag också. Lite mellan varven. Fast lite för dåligt, om jag ska säga som sanningen är. Men det är inte mycket att göra åt den saken. Bättre då att ta sig för att göra något vettigt än att ligga och vrida sig och bli irrterad för att man inte får göra John Blund sällskap.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!