söndag 29 maj 2011

Jag har varit på cirkus

ELLER, NEJ, DET har jag ju inte, även om Cirkus Maximum sommartid brukar besöka Mariehamn. Men det var känslan jag fick när jag tog mig till Ålands Centralsjukhus igår för att vara med om mitt livs första magnetröntgen. Utrustningen är mobil och inryms i en lastbil, förvillan­de lik ett fordon i en cirkuskonvoj.

Lite nervös blev jag allt när jag fick ögonen på den ”lilla” stickkontak­ten, som via en kabel lika grov som min underarm sköter apparatu­rens elförsörjning. Där är det nog många volt i farten.


Det var sån fart på damen som skötte mackapären att jag inte förrän efteråt fick en möjlighet att ta mig en ordentlig titt på det hela. Aha! tänkte jag då. Vilken otur att jag inte före jag blev inskjutsad var med­veten om att det var en tunnel och inte en grotta. För trots att jag frejdigt satt ett kryss i rutan för att jag inte har problem med trånga utrymmen var det här faktiskt något av det obehagligaste jag varit med om.

Det är trångt när man väl är på plats. Dessutom fälls en ”hjälm” över huvudet, så det verkligen känns som man är fångad i en fälla. Om man mot förmodan inte upplever trängseln och fastspännandet som tillräckligt obehagligt förses man även med hörselskydd, för att stänga ute det oljud som apparaten för. Och den för mycket liv. Alla möjliga slags liv. Tack och lov att man får en larmknapp att hålla i för att trycka på om man får spatt därinne ...


Medan jag låg där i sardinasken hann jag fundera mycket (ett effektivt sätt att hålla paniken på avstånd). Bland annat kom jag fram till att den här typen av undersökning förmodligen blir extremjobbig för så­dana som jag, individer med stort kontrollbehov. Och när jag inte fun­derade, ja, då koncentrerade jag mig på att räkna istället, för man får för fasiken inte röra sig en millimeter medan bilderna tas.

Hela undersökningen tog ungefär en halvtimme. Den hittills längsta halv­tim­men i mitt liv. Men samtidigt en intressant upplevelse! Dels har jag upptäckt att jag är obekväm med trånga utrymmen (bra att veta, om jag skulle få för mig att bli grottforskare), och dels har jag bevisat att jag kan behålla kontrollen, ligga blickstilla och faktiskt överleva det hela.

Att kameran avslöjade att det inte är tomt på kontoret får man väl se som en positiv bieffekt?


När jag kom hem gick jag till växthuset och la mig på golvet. Utsikten där var precis det jag behövde efter min halvtimme i råttfällan.

11 kommentarer:

 1. JA det var väl en spännande och annorlunda upplevelse. Fantastiskt egentligen att man kan se hur hela kroppen ser ut inuti.Kan bli en del överraskningar.Förstår att det är lättare att stå ut i växthuskuvösen.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jodu, spännande var ordet! *ryyser* Det var såå skönt att säcka ihop inne i växthuset och stirra rätt upp i den oändliga skyn.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Oj jag hade fått cellskräck...att ligga i den tunneln. gillar inte att bli instängd.

  SvaraRadera
 4. Usch, ja! Jag undrar faktiskt hur de går tillväga om det är en patient med riktig klaustrofobi som måste genomgå en MRT.

  SvaraRadera
 5. Been there done that. Några år sedan nu men.....Känslan finns kvar.
  Stallet var fullt även hos mig. Då, vill jag tillägga.

  SvaraRadera
 6. Då vet åtminstone du vad jag snackar om :o) F.ö. tror jag nog att du fortsättningsvis har alla indianer med och paddlar i kanoten ;o)

  SvaraRadera
 7. Har precis genomgått ett år med bröstcancer och har varit med om alla tänkbara undersökningar. Under en vecka förra våren så fick jag så mycket "radioaktivt" insprutat och inmundigat så jag skulle säkert ha lyst upp ett mörkt rum. Magnetröntgen var nog den undersökning som krävde mest koncentration. Att ligga blixtstilla i 25 minuter och höra/känna allt som maskinen åstadkom.

  Fast det är ju väldigt bra att dessa apparater finns som kan ge besked om allt möjligt.

  Kram Annika

  SvaraRadera
 8. Är inte så bra på finska, men nog undrar man vad "magnetkuvös" kan vara.... Efter min stroke har jag blivit nära nog stammis på MRT. Första gången frågade de om jag ville lyssna på musik eller bara ha hörselskydd. Hörselskydd sa jag, men de hörde tydligen inte, för jag fick ligga och lyssna på Kalmar lokalradio i en halvtimme. Mycket plågsamt!! Annacarin

  SvaraRadera
 9. Annika:
  Åh, du starka kvinna! Må allt gott komma din väg! Och visst ska vi vara tacksamma över att MRT:n har forskats fram. Med hjälp av den blir oändligt många hjälpta i god tid.

  Annacarin:
  Haha! "Magnetkuvös" ... Hahaha! "Kuvaus" - som uttalas i två stavelser: "kova-os", med tydligt o-ljud - betyder helt enkelt "fotografering".

  Men du, nog skulle jag välja Kalmar lokalradio framom womp-womp-womp och allt annat oljud som apparaten ger ifrån sig! Värst var ljudet som lät ungefär som hjärtslag, men i liite för snabbt tempo. Det gjorde att mitt eget hjärta försökte anpassa sig till rytmen och hjälpte definitivt inte mot den växande paniken :o/

  Lite lugn, klassisk musik hade inte slagit hål i sidan. Mozart är bra för allt :o)

  SvaraRadera
 10. Och här är en till, som varit med om det! Det är visserligen snart 6 år sedan, men jag minns det tydligt...
  Och jag fick inga hörlurar utan låg och lyssnade på allt buller och DET var INTE kul!
  Ha det så gott i ditt glaspalats!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 11. VAFALLS?!? Inga hörlurar överhuvudtaget, varken med eller utan musik? Är dom inte kloka..? Bullret är ju på en sån nivå att det är direkt skadligt för öronen! Skämmas borde den/de som ansvarade för undersökningen, och du borde fått medalj för att du stod ut med både oväsendet och det övriga obehaget!

  Idag regnar det igen. Perfekt läge för Glaspalatset ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!