måndag 2 maj 2011

Gratis godis i det gröna

VAD GJORDE NI på första maj? Blåste upp ballonger och tillverkade majviskor, åt vårlunch på fin restaurang, fyndade på Lions traditio­nel­la loppis i Mariehamn, gick med plakat i något demonstrationståg eller åkte och begapade kosläppet på Bolstaholm..?

Jag gjorde ingetdera. Jag plockade nässlor. Faktiskt något tidigare än ifjol, så våren är tidigare i år även om den är något kallsinnig. Nu står det nyskördade på tork för att förgylla kommande vinters brödbak. Det var gratis, det är gott och det är nyttigt; tre tacknämliga egen­skaper.Förra året for kompisen S och jag till skogs för att skörda. I år höll vi oss på behändigare avstånd strax utanför Mariehamn, vid Thure­går­den, en charmig byagård som bl.a. kan hyras för kalas. För skötsel och administration står Möckelö Sviby byalag.

Och idag börjar jakten på grävmaskinist, så att växthuset äntligen ska kunna uppföras. Wish me luck!

7 kommentarer:

 1. Jag såg i går att nässlorna börjar komma här också, men nu reser jag bort några dagar så soppan får vänta tills jag kommer hem igen. Men jag hundrar alltid hur mycket vitaminer det är kvar i nässlorna efter all sköljning och kokning, har en känsla av att vitaminhalten är mätt innan tillagningen.

  SvaraRadera
 2. Jag frös och deklarerade ...
  Idag fryser jag bara ;D

  SvaraRadera
 3. Aha, du använder nässlorna till brödbak? Det har jag aldrig prövat! men nässelsoppan på Valborgsmässoafton var jättesmaskig!
  God. nyttig och gratis, som sagt!
  På första maj åt vi resterna från kalaset tillsammans med Humlebacken-familjen! Mysigt!
  Ha det så bra!
  Majkram från mig!

  SvaraRadera
 4. Gjorde nässelplättar på den första skörden och serverade till valborg/vappen men laxrom och smetana. Mycket gott!

  har inte bakat bröd med nässlor men hoppas på ett recept :-)

  Annika

  SvaraRadera
 5. Hej Nina, skam att säga det, men jag har aldrig plockat nässlor.
  Jag skall prova.
  Däremot plockade jag maskrosblad till salladen, det är gott.
  När vi var ute i Torup var det två kvinnor som plockade massor med nässlor,stora bärkassar hade de.
  Torkar du dem hängande eller på nät?
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 6. Får man nässla sig in här och tycka att du har en kul blogg.

  SvaraRadera
 7. Cici:
  Jajustja, du ska ju ner till storstaan och härja! Trevlig resa, får man väl säga i så fall?

  Sköljer och kokar man nässlor försvinner säkert en del av nyttigheterna, precis som med allt annat i grönsaksväg som behandlas på samma sätt. Själv använder jag nässlor enbart i torkad form, i brödbak och som nyttighetskrydda t.ex. i soppkok (i likhet med torkad persilja m.m.)

  Anki:
  Om det kan vara till nån tröst så fryser jag också, något för jäkligt. Sedan min nye [charmante] doktor bestämde sig för att se vad som händer om vi sakta men säkert plockar bort min sköldkörtelmedicinering inte bara fryser jag förresten. Jag är totalluddig i luvan också :o/

  Monica:
  Ja, som du ser i mitt svar här ovan använder jag i princip nässlor bara i bröd. De ger inte mycket smak, men de ger brödet ett toppenbra, extra näringstillskott! Och så blir det lite snyggt också, med de gröna pripplorna :o)

  Annika:
  Aha, nässelplättar! Det måste jag göra någon gång istället för spenatdito.

  För att baka med nässlor behöver du inget särskilt recept. Det är bara att slänga ner ett par matskedar torkade, smulade nässlor i vilken bröddeg som helst. Ja, fast kanske inte så gärna i den söta bulldegen då - eller munkdegen. ;o)

  Monkan:
  Vafalls? Värsta matmamman har inte provat nässlor?! Det är knappt så jag tror mina öron/ögon ... Men nåväl, även solen har sina fläckar, eller hur? ;o)

  Nässlorna bör man plocka så långt från trafikerade vägar som möjligt. Sen gör folk lite olika. En del behandlar dem som spenat, dvs förväller, hackar och fryser. Själv rensar jag bort alla stjälkar och bladskaft och torkar dem liggande i ollor. När de är torra smular jag dem och fyller i burkar. Det tar mycket mindre plats än att ha en massa askar i frysen och funkar bäst för mig, som bara använder dem som krydda i bröd och mat.

  Anonym:
  HahaHAA! Visst får man det! Även om man gör det anonymt ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!