lördag 18 juni 2011

RECEPT > BBB-gratäng


VISST HAR NI väl det som jag, att det vissa perioder är total idétorka i köket? Just nu befinner jag mig i en sån formsvacka. Tack i himlen för att väninnan C dök upp med tips om den här relativt enkla rätten, som blir såå god: bacon-, blomkåls- och broccoligratäng, eller BBB-gratäng som jag för enkelhetens skull valt att kalla den.


Du behöver:
500 g blomkål
500 g broccoli
1 pkt (140 g) bacon
1 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl turkisk yoghurt (eller crème fraiche)
peppar
c. 100 g riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Dela blomkål och broccoli i mindre buketter. För­väll dem i lätt saltat, kokande vatten i c. fem minuter. Under tiden strim­lar du baconet och steker det så där lagom knaprigt.

Lägg grönsakerna i en form. Strö baconet över. Peppra. Blanda bul­jongen med yoghurten och häll det över formen. Toppa med riven ost.

Tillaga i c. 15-20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och ytan fått lite färg. Servera med pasta, ris eller potatis enligt smak.

4 kommentarer:

  1. Åh, så gott det låter! Kruxet är, att maken varken gillar broccoli eller blomkål...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Den rätten ska jag göra det är ju bra LCHF om man inte tar annat till.

    SvaraRadera
  3. Det där blir man ju riktigt sugen på, och inte verkar det krångligt heller. Det gäller bara att komma ihåg att köpa yougurten närman handlar. Tror dessutom att det skulle tilltala min gubbe.

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset! Jag är också inne i en formsvacka vad gäller matidéer, känner mig totalt fantasibefriad ... Bacon och blomkål är ju en höjdarkombo!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!