fredag 17 juni 2011

Dig it!

JAHA, DÅ STÅR man där med spaden igen då. Det är otroligt så myck­et grävande det följer med att ha hus och trädgård. Nu är det projek­tet med den långa rabatten mot gatan som ska slutföras, det som jag startade under den tidiga hösten ifjol.

75 liter åkerfräken – både det gröna ovan jord och de &#$%@£§ rötterna – avlägsnade jag igår. På knä. Detta för att minimera snurret i skallen. Att gräva sittande på knä är lite obekvämt, men det går! Allt går, bara man ger sig fan på det ;o)


Som vanligt när man sätter spaden i marken här vid ”Rucklet” är det inte bara organiskt material man stöter på. Som vanligt har jag fått ihop en inte alldeles oansenlig hög med rostiga, krokiga spikar modell XL och ett antal glasbitar. Sedan 2005 har det säkerligen blivit ett par tiolitershinkar med metallskrot och glas.

Alldeles intill utgrävningsplatsen finns årets stora glädjeämne: den äldsta av mina vinrankor, som jag vid alldeles fel tidpunkt ifjol flyttade från grönsakslandet till den nyuppskruvade regelväggen under ter­rassen. Jag var bergsäker på att den strök med, men där fick jag fel!

Och min Japaninspirerade fontän har jag förresten fått förpassa från växthuset ut på gården. Kajuslingarna drog sig inte för att förlusta sig vid densamma inne i Glaspalatset så fort dörren stod öppen. De tyck­te det var toppen, men det tyckte inte jag.


På kvällskvisten kvistade jag över till P på fika. På hemvägen passe­ra­de jag ett rejält bestånd med blåeld, från vilket jag glatt norpade åt mig några småplantor. Lite längre framåt vägen upptäckte jag i dikes­kanten en rosa, drygt halvmeterhög sak som jag inte känner igen. Någon som kan hjälpa..?

Snygg var den, men för att få loss tillräckligt mycket rötter hade jag behövt en spade. Och se, mycket kånkar jag omkring med i hand­väs­kan, men tills vidare icke en sådan.

(Med assistans av Kerstin/Ölandsvindar vet jag nu att växten heter Hesperis matronalis eller på svenska trädgårdsnattviol eller aftonviol. Tack för hjälpen!)


Grattis, Kerstin/Ölandsvindar, som dessutom har födelsedag idag!
Hipp, hipp, hurraa!!!

8 kommentarer:

 1. Tack så mycket för gratulationen! Blomman ser ut att vara en hesperis, Vi kallade den för trädgårdsnattviol när jag växte upp. Den luktar gott men starkt om kvällen.NU ska jag fixa en tårta och lyssna till det ljuva ljudet av strilande regn.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jomenvisst är det en Hesperis matronalis! Tusen tack för hjälpen! Och ha nu en riktigt härlig och regnig födelsedag ;o) Jag kommenterar inte hos dig idag, eftersom det fortfarande inte går att göra det på rätt inlägg :o/

  SvaraRadera
 3. Din Japan-fontän ser mycket snygg ut där den står nu också! Men hur kommer vattnet dit??? (Jag är inte så teknisk...)
  Fina nya växter du skaffat! Ja, ingenting är väl bättre än naturen!
  Lycka till med grävningen! jag har en liten trädgårdspall när jag gräver, som man kan ligga på knä på, eller vända upp och ner och ha son en pall att sitta på!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jodå, nog gör sig spannen intill de stora stenarna och kärleksörten också. Men det var lite småmysigt med ljudet av porlande vatten inne i Glaspalatset. Bannade kajor!

  Vattnet finns i spannen. I spannen ligger en pump. Pumpen transporterar vattnet upp genom den lodräta, grövre bambupinnen, vidare ut i "pipen". Och, tja, sen rinner det ner i spannen igen och kretsloppet rullar på.

  Vad gäller grävandet tror jag inte en pall skulle göra till eller från i det här sammanhanget. Jag är nämligen tvungen att gräva med STORA spaden och en riktig grep. 20-30 cm ner måste jag, för att ha en chans att få bort det mesta av den invasiva åkerfräkenskogen. Gräva med STOR spade, på knä, är säkert inte höjden av ergonomi, men är ändå bättre än att stå upprätt och konstant ha en känsla av att "nu faller jag ... nej, vänta, NU faller jag" ;o)

  SvaraRadera
 5. Tack for intressant information

  SvaraRadera
 6. Hoppas du inte har fått tebax snurret i knoppen nu. För sannerligen lyckades du med bedriften att blåsa hit regnmoln, samt att få dem att tömma sig. Tack ;D

  SvaraRadera
 7. Faktiskt är det mindre gungeligung idag :oD Men jag tog inte i tillräckligt när jag fruustade och puustade, för tammefan, regnar det inte här också nu :o( Slutgrävt för idag.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!