måndag 27 juni 2011

RECEPT > Fruktig sockerkaka med ananas och rabarber


LITE DÅ OCH då händer det att jag drabbas av kulinarisk experi­ment­lusta, som till exempel igår. Originalplanen var en helt tra­di­tionell ra­barberkaka ... men sen landade mina ögon på en mogen ananas på frukt­fatet på köksbordet.


Här kommer receptet för min ”uppfinning”, som kanske låter konstig men som är jättegod :o)

Du behöver
en mogen, färsk ananas (det går åt c. en halv)
ungefär 250 gram skalade rabarberstjälkar, give or take, det är inte så noga
0,5 dl strösocker
mitt recept på världens bästa sockerkaka

Gör så här:
Sätt på ugnen.

Klipp till en cirkel av bakplåtspapper som passar precis i botten på din runda kakform. Smörj formens sidor och bröa. Lägg i papperet.

Skär av ändorna på ananasen och dela den i fjärdedelsklyftor. Av­lägs­na den hårda mitten från varje klyfta och ”filea” bort skalet. Skiva fjärdelarna i knappt centimetertjocka skivor.

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg dem i en skål med en yttepytte skvätt vatten och mjukkör dem med kupa på i mikron på full effekt i sisådär 4-5 minuter. Låt dem svalna något och rör ner 0,5 dl socker (eller enligt smak).

Fördela ananasbitar i ett tjusigt mönster i formens botten.


Rör ihop kaksmeten. Gör det inte tidigare, eftersom värmen från det smälta smöret gör att bakpulvret börjar jäsa direkt och då ska inte smeten vänta länge före den åker in i ugnen!

Häll knappt hälften av smeten över anansbitarna, bara så mycket att smeten fyller alla ”hål”.


Fördela därefter rabarbern över det första lagret smet. Sen på med resten av smeten och direkt in i ugnen med formen.


Kakan gräddas på nedersta falsen i 35-40 minuter. Den ska ha släppt från formens kanter för att vara färdig, men prova med sticka om du är osäker.

Låt kakan ”stanna” i ungefär fem minuter efter att du tagit den ur ugnen före du stjälper upp den. Servera med vispgrädde eller turkisk yoghurt sötad med vaniljsocker.

3 kommentarer:

  1. Ohoh! Spännande kombination! Rabarber och jordgubbar brukar jag blanda i en paj men den här varianten var ny. Slut på helgen. Nu ska jag packa tvättmaskinen full.
    Kram
    Kerstin

    SvaraRadera
  2. För att travestera tv-kockarna: Ananasens, med sin sötma, och den syrliga rabarbern ingår i detta recept ett särdeles lyckat äktenskap med varandra ;o)

    SvaraRadera
  3. Det där låter inte dumt! Det måste nog provas...
    Kram, Monica

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!