söndag 31 juli 2011

Litet mellanbokslut för trädgårdssommaren

SISTA DAGEN I juli månad. Dags att förrätta ett mellanbokslut! Vi bör­jar med Glaspalatset, mitt växthus. Därinne behöver jag snart en ma­chete för att ta mig fram. Gurkplantorna nådde taket redan för någon vecka sedan och körsbärstomaterna ligger inte långt efter.


Tomater blir det, må ni tro! Herreminje, så mycket blom ... På den här bilden rymdes bara en av fem-sex lika omfångsrika blomansamlingar som sitter på samma planta. Jag har åtta plantor ... ”Anyone for ketch­up, huh?”


På tal om blom, så måste jag säga att jag aldrig studerat paprika­blom­mor särskilt ingående förut. Men titta, så vackra de är, och vilka fina frukter det blir! Just de här är av en violett sort. Plantorna är egent­li­gen herr K:s, men de är på kollo hos mig i sommar:


Strax utanför Glaspalatset sådde jag bönor i år. Gula vaxbönor, som nu har börjat ge riklig lön för mödan. Knepet är att ta dem tillräckligt tidigt, så de inte hinner blir träiga, trådiga och tråkiga.


Följande bild visar den vinranka jag vid alldeles fel tidpunkt på året ifjol flyttade till min nyuppspikade spaljévägg under terrassen. Men si, den överlevde och har vuxit till sig riktigt fint sedan mitten av juni!

Den urgamla forsythian jag gick hårt åt i början av juni (dvs kapade i princip jäms med marken) skjuter nya, friska skott så det formligen sprutar om den. Och längst ner till höger kan ni beskåda hur lite som återstår av min gigantiska doftschersmin efter att min vän fröken Hus­qvarna och jag umgåtts lite med den.


Så tar vi en snabb sväng upp på terrassen. Där står nu rabarber­bla­det jag göt för några veckor sedan ovanpå en nygjuten behållare för vattnet. Vattentillförseln ombesörjs av en av de gamla kranar jag fyn­dade i juni.

Min lilla, solpaneldrivna pump har dessvärre inte riktigt tillräckligt med flås för att åstadkomma ett tillräckligt tryck på vattenflödet. Det hela liknar mest vad en gammal farbror med grava prostatabesvär lyckas prestera, så inför nästa sommar måste jag på något vis lyckas finan­sie­ra anskaffningen av en lite tuffare pumpmekanism.


Sen vill jag passa på att visa att även misslyckade gjutningar kan bli något användbart! Det här skulle bli en kruka, men som ni ser så sket det sig när jag skulle ta loss formen. Lika bra var det, för gjutningen blev minst sagt ojämn till sin tjocklek.

Men tjolahopp, vänder man det hela upp och ner och pluggar till av­rin­ningshålet blir det ju ett utmärkt regnskydd för de myrdosor jag blivit tvungen att placera ut lite varstans på gården. Jag gillar inte Myrr och dosorna tål inte väta, så det här blev lösningen!


Om nu någon har fått för sig att sommaren är slut, kan jag meddela motsatsen. Det här är min blå anemon 'Mr. Fokker'. Han ska blomma i maj/början av juni. Hm..? Det är slutet av juli nu! Hm ... aha! Slutsats: sommaren har med andra ord bara börjat! ;o)


Och här är bildbevis på något som för mig händer första gången i världshistorien: dr. Westerlunds hälsoblomma, min rosengeranium, blommar!! Jag fick en pytteliten stickling av gode grannen R i början av juni, planterade så småningom om den och har låtit den stå i halvskuggan ute på trappan sedan dess. Nu är dr. Westerlund en halvmeter hög och har satt massor av knoppar:


Till sist en specialare för den sure i Sumpan. Kolla bara, här blir det bär i år! Mogna och färdiga att plockas, till exempel efter att jag är klar med det här inlägget :oD

6 kommentarer:

 1. Hej Nina, oj vad du har gjort mycket denna sommar. Vad fina dina körsbärstomatplantor är. Det är en jäkla skillnad att odla i växthus eller som jag på friland. Tyvärr har vi haft för lite sol och massor med regn så tomaterna ser lite "tradiga". Men jag har också många gröna som kommer att mogna snart nu när det ska bli sol och varmt igen.
  Grannen får plocka dem nu när vi inte är hemma.
  Hon ska passa huset och katten, mina söner har ju också semester. Tur man har snälla grannar.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 2. "Köper" slutsatsen att sommaren bara har börjat rakt av :))!

  Underbara bilder, man blir ju alldeles lyrisk!

  (Smart myrdoseförvaring!! Den ska läggas på (teflon)minnet!)

  SvaraRadera
 3. Paprikablommorna var verkligen vackra! Så skira och fina!
  Vaxbönor är bland det godaste jag vet! Tyvärr är dom svårodlade här, dom kräver litet tyngre jord...
  Som det växer i ditt glasrike! Fast mina tomater, som står i en kruka utomhus, mognar nu och vi har ätit flera stycken. Men det beror förstås på sorten!
  Rosengeraniumblommorna var ju också för söta! Jag hade ingen aning om att rosengeranium blommade...men det är väl en annan sort än den man har som krukväxt inne, antar jag?
  Må så gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Monkan:
  Jadu, för mig har det i alla fall inneburit en enorm skillnad att från och med i år ha Glaspalatset till mitt förfogande! Här vid "Rucklet" finns inte så många lämpliga platser annars för frilandsodling av värme- och ljuskrävande växtlighet.

  Och du, goda grannar ska man vara rädd om. Såna är numera en riktig bristvara, i dessa tider när alla har så mycket om sig och kring sig ändå.

  Uffematten:
  Haha! En annan växt som är lite felruckad i sommar är en av mina stockrosor. Först nu, när vi går in i augusti, börjar man aana färgen på det som finns inne i knopparna. Det är sent. Jädrans sent.

  Tack för bildberömmet, men såå exceptionella är de faktiskt inte. Men jag är helnöjd med min nya FinePix, det erkänner jag. Sakta men säkert börjar jag få häng på hur alla finesser ska utnyttjas också ;o)

  Monica:
  Vad säger du, kräver vaxbönor tung jord? Vad konstigt, för här hos mig växer de i min jättetorra, sandblandade jordmån. Jag har bara blandat in lite vanlig trädgårdstorv för att bättra på fukthållningen.

  Vad dr. Westerlund beträffar så visste jag nog att den kan blomma, men har som sagt aldrig fått uppleva det tidigare. Sorten är den helt gammaldags, vanliga, som man normalt har inomhus som krukväxt. Vad jag däremot lärt mig i år, är att doftpelargoner (som doktorn) trivs utomordentligt utomhus, även om det regnar och ruskar. Vanliga pelargoner är däremot mindre glada över den sortens miljö och bor hellre i växthuset eller i vanlig bostad. Minns inte var jag fick den här informationen, men den tycks stämma åtminstone vad gäller doftpelargonerna. Min mosquito shocker har nämligen också satt knoppar nu!

  SvaraRadera
 5. Det är många och nyttiga saker du har i din trädgård. Men det där antydan att sommaren snart är slut, köper jag inte. Nog räknar jag augusti till sommarmånaderna. Jag tycker det känns som om sommaren júst har börjat.

  SvaraRadera
 6. Inte antydde jag att sommaren snart skulle vara slut, det är ju både min blå anemon och stockrosen ett tydligt bevis för att den inte är! Just idag är det tropisk värme igen, så nog är det sommar ännu. Bra länge till!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!