lördag 23 juli 2011

Sommarspektakel med sur bismak

ÅRETS UPPLAGA AV Rockoff, den årligen återkommande veckan med skrik, skrän, öronbedövande musik, ungdomsfylleri, söndertrampade gräsmattor och rabatter, tomglas och -burkar precis överallt drog igår igång. Kvällens dragplåster var svenska September, som körde sin en­timmesshow med start klockan 22.

Lilla A och jag betalade inte dyrt för att slippa innanför kravall­stängs­let för att få öronen misshandlade, utan satte oss på en filt på gräs­mattan nedanför vårt pampiga stadshus (ritat av Lars Sonck):

(bilden ovan tagen vid annat tillfälle)


Det myllrade som vanligt av folk längs vår gågata, Torggatan, och kön till biljettkioskerna var lång:


Till min förvåning upptäckte jag lite senare att det tydligen är regel bland tonåringarna att för dyra pengar (70-80 euro) köpa sig att s.k. festivalpass, för att sedan ändå befinna sig på utsidan av skranket – t.o.m. mitt under pågående konsert med dagens toppartist.

Eh ... What’s the point med att lägga ut pengarna i så fall??? Fast, det är klart, när det är mamma och pappa som står för fiolerna spelar det väl ingen roll..? :o/

***

Jag roade mig som vanligt med att studera mina medmänniskor. Dels såg jag det längsta hår jag någonsin sett i levande livet – såå friskt och välskött dessutom – och dels fick jag avnjuta ett antal olika ku­lörer, ingen av dem av det naturliga slaget.

En myckenhet drickbart passerade revy. Vad hände med ”Alkohol­för­täring på allmän plats förbjuden”..? Just den här lådan kunde väl när­mast betraktas som handbagage, och var t.v. oöppnad.

Och som vanligt: ett antal barn och häpnadsväckande många vuxna som såg sin chans att håva in en slant genom att plocka tomglas. Bra!


Ordningsmakten var tacknämligt väl representerad både till fots, i piketer och till och med beriden.


För mig, som vuxit upp i den här småstaden, känns det konstigt att det ska behövas en sån myckenhet polisiär närvaro. Men tiderna för­ändras. Medan vi satt där i lugn och ro i gräset nåddes jag av nyheten om katastroferna i Norge. Då for vi hem, Lilla A och jag, för det på­gåen­de sommarspektaklet här i Mariehamn fick plötsligt en väldigt sur bismak.


September.
I juli.
På Åland.

6 kommentarer:

 1. JA det är många frågor som cirkulerar i huvudet idag. Hur kan han ha vapenlicens för två vapen när han klart redovisade sina extrema åsikter på nätet. Nog om det. September är jätteduktig tycker jag och verkar vara en sund tjej.Alkohol på allmän plats, ja! På skolavslutningen hade tydligen mitt 16-åriga barnbarn blivit ertappad på allmän plats med några folköl och en starköl i väskan i någon slags razzia bland skolungdomarna. Någon vecka senare kom det ett brev till föräldrarna om händelsen och med redovisning av vad hon hade i väskan.Väldigt bra, tyckte vi allihop i hennes omgivning.Och hon tyckte att det var "sjukt pinsamt" och lärde sig säkert något på kuppen.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Varför har folk så svårt att ha roligt utan alkohol? Nu är j inte jag med i någon nykterhetsförening, jag dricker ofta ett halv glas rött på kvällen, jag tar det i små klunkar under lång tid och njuter av smaken. Men att supa sig full för att klara av ha ha roligt?

  Nu har jag skrivit så mycket om tragedin i Norge att jag känner att jag börjar bli lite avtrubbad. Det är oändligt sorgligt och oförklarligt och, som Kerstin skriver, hur kan en person med dessa åsikter åtnjuta det stora förstoende som det innebär att få äga vapen?

  SvaraRadera
 3. Har eget rockoff bak i skogen med gammelskrälletradion i vinbärsbusken. Kommer som hastigast via i morgon och levererar.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt roligt och intressant att höra om vad som händer på Åland!
  Men det mesta förlorar sin tjusning när man tänker på händelserna i Norge!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Fruktansvärt att han får ha vapen med dom åsikterna,mycket tragiskt.Här i staaan är det trästocksfestivalen.

  SvaraRadera
 6. Ja, den jävla ondskan. Inte bara i Norge utan överallt hela tiden drabbas människor av den. Vi kan bara motarbeta den genom att fortsätta vara oss själva och inte backa ...

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!