måndag 11 juni 2012

Om ett dubbelryck

VÄNTAR MAN TILLRÄCKLIGT länge kommer förr eller senare det mes­ta till användning. Det har Livet lärt mig.

I mitt ”arkiv” finns ett antal målade figurer av faner. De är rester av mobiler jag fick för mig att tillverka för en halv evighet sedan. Sen har de bara legat och legat i min gömmor, så gott som bortglömda.

Men nu fick jag helt oförhappandes ett ryck! Jag tog några grillstickor av trä, den grova och långa sorten, och plockade fram Lilla A:s vanliga vattenfärger. Stickorna målade jag randiga och ”lackade” dem med ut­spätt trälim. Som pricken på pinnen fick de varsin figur på toppen. Rätt kul blompinnar, inte sant?Och sommaren till trots – hittills dock rätt lågtempererad – infann sig ryck nummer två: bak av Annacarins rivna rågbröd. Sexton ga­ran­terat tillsatsämnesbefriade, nyttiga bröd blir det av en sats och den­na andra gång blev de om möjligt ännu godare än vid första för­sö­ket!Som synes har jag faktiskt naggat dem den här gången, Annacarin. De gick ändå riktigt bra att dela på, och faktiskt snäppet bättre om jag lät dem svalna ett par minuter före jag var framme med kniven.TRÄDGÅRDSNOTERING
Häromdagen hittade jag en liten självsådd planta av doftschersmin i en av mi­na rabatter! Igår tog jag mig för att flytta den för att låta den få mera eget Lebensraum på en bättre plats ute på mossmattan.

Korgpilshäcken i vardande längs gårdens södra gräns verkade ha tagit stryk under vintern. Den ena halvan, med de äldsta plantorna, blev under fjolåret hårt åtgången av gröna larver en masse, och av de käppar jag körde ner i mar­ken under tidig höst ifjol verkade c. hälften ha kilat vidare och visade inga tecken på att skjuta skott. Jag ryckte upp dem, klippte av en bit av topparna och när jag märkte att de minsann inte vara torra och döda klippte jag kvar­varande pinnar i två delar. Pinnstumparna stoppade jag i en burk med vatten inne i Glaspalatset – och har man sett på fan, nog fanns det liv i dem fort­fa­rande! Luckorna i raden är därför åtgärdade och nu håller jag tummarna för god rotning och tillväxt.

Det självsådda körsbärsträdet jag planterade ifjol är hemsökt av enorma mängder av kolsvarta bladlöss plus någon sorts larv som viker ihop bladen. Därför blev det en rejäl dusch med såpvatten under gårdagen. 1 liter vatten, 2 dl såpa och 1 dl sprit ger en lösning som åtminstone tar knäcken på lössen. Samma larv har gett sig på min ena buskros, 'Chapeau de Napoléon', också, så det blev samma behandling där!

5 kommentarer:

 1. Ja, bladlössen verkar trivas denna sommar!
  Åh, vad rågbröden ser goda ut!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hallo Nina, sitter nu i Karlskrona. Jag blir faktiskt full i skratt, vet du varför? När vi var inne i stan fick C syn på en blommpinne där det satt en urläcker fjäril i tunn ståltråd. Den fladdrade så fint i vinden.
  Nu är det fotboll blä.. men jag ska försöka få ihop ett inlägg.
  Kram Monkan

  SvaraRadera
 3. Hoppas att regnet håller ohyran borta här hos oss.

  SvaraRadera
 4. Ja, i trädgården finns det både motarbetare och medarbetare.En ständig strid pågår fast man kan uppleva det som en stilla och rofylld plats.Roliga blompinnar. Jag har försökt hinna med ett brödbak i flera dagar nu men det lyckas inte. I morgon kanske...????
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Ide till fågelskrämmor i jordgubbslandet

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!