lördag 29 juni 2013

Vi bor på landet

BOR MAN PÅ Åland bor man på landet även om man bor i stan. Av­stånden är oftast så korta att utsocknes besökare skrattar på sig när vi ortsbor tycker att vi behöver ta bilen för att ta oss från A till B. Av den anledningen är varken havet eller den riktiga vischan mycket mer än några minuter bort. Någonsin.

Att jag f.n. har ett liv får jag till stor del tacka väninnan S för, hon som bl.a. släpade med mig till Finlands fastland alldeles nyss. Igår gjorde hon ytterligare en humanitär insats, när hon bad mig följa med på en tur norrut på vårt sommar-Åland.

Avsikten var att hälsa på en fantastiskt vigulant och spirituell dam, 70+, som bor i ett litet torp med en därtill hörande mysig trädgård. Det lilla huset ligger precis nästgårds med en av Ålands största mjölk­pro­du­center, som vad det verkar är en man med ett visst mått av humor:


På gården finns i runda slängar 300 kossor och det begriper var och en, att den mängden mjölkstinna damer expedierar man inte för hand. Här är det toppmodernt som gäller. Ett gäng damer släpps in, travar lydigt in i fållorna och ställer sig med rumporna mot diket, där per­so­na­len flinkt kopplar på mjölkmaskinerna. När mjölkningen är klar traskar de nymjölkade lika lydigt ut i andra ändan och lämnar plats för nästa grupp.


I de jättelika stallarna är det rent, prydligt och luktar knappt av ko, mycket tack vare de automatiserade gödselskraporna. Och här finns minsann faciliteter för fruarna: en helautomatisk kliare, som går igång när någon kommer emot borsten. En sån skulle jag också vilja ha när det kliar mitt mellan skulderbladen!


Utanför kostallet står rad efter rad med vad som liknade stora trans­port­bu­rar för ett kompani grand danois på väg till utställning. Men här fanns inga hundar. I varje ”låda” bor en kalv! De har det säkert hur bra som helst, men jag tyckte ändå lite synd om dem. ”Kalv på grön­bete” kan man tydligen stryka från uttrycksförrådet när man är mjölk- och inte köttbonde. Så där frimodigt nyfikna, som jag vant mig vid att kalvar ska vara, var de inte heller.


Nåväl, till trädgården då, som var precis så där mysig som det bara kan bli på riktiga landet i kombo med ett litet, rött hus med vita knutar och glasveranda.

Mängder av gammaldags blomster, däribland ett par-tre sorters nävor jag kunde ha stulit fröplantor av på stående fot, och så en ny bekant­skap med vill ha-varning: ett av ägarinnans nytillskott i form av en rolig variant av löjtnantshjärta, Dicentra 'Burning Hearts'. Eller var det kan­ske fänrikshjärta..? Hm, det får jag visst med ålderns rätt lämna osagt.


Fredagen avslutade jag med ett glas argentinskt rött (Shiraz/Malbec), men – surprise, surprise – något sällskap till det fick jag inte.

4 kommentarer:

 1. Hej Nina, så kul att du fick komma med S.
  Kossorna har det fint i de moderna ladugårdarna.
  Jag har aldrig sett sådana kalvboxar förut. Jag tycker som du att det hade varit trevligare ifall kalvarna fått vara i hagen.
  Underbart att komma till en gammal trädgård.
  Det brukar finnas en del andra växter än dem som vi är vana att köpa av trädgårdsmästaren.
  Tittar just nu, grått och trist och duggregn.
  Tvättmaskinen går varm och nere i hallen väntar dammsugaren. Hur kul är det på en skala?
  Ha en skön lördag hälsar vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hon är en klippa att luta sig mot, den goda S. Lika solo som jag, men av en klart mer företagsam sort när det gäller att bryta isoleringen.

   Visst har korna det toppenfint i sina moderna fähus, men på gårdar med den typen av stortdrift som vi besökte blir det nästan lite väl mycket industri över det hela.

   Damen vi hälsade på hade, förutom nävor, ett par andra, mer traditionella sorters blomster jag gärna skulle ha på min gård. Men den här gången nändes jag inte tigga plantor, så jag får lov att göra en visit till vad det lider :o)

   Så konstigt att ni har gråtrist väder hos er i söder. Här på ön är det strålande sommar med sol från en så gott som molnfri himmel. Fast så särdeles varmt är det faktiskt inte. Så snart solen sänker sig bakom horisonten på kvällen blir det rent ut kyligt.

   Tvätt och dammsugning är aldrig kul. Den som säger annat är förmodligen oärlig. Just nu är tvättkorgen tom, men en rumba med Ergospacern skulle inte slå hål i sidan. Kanske imorgon?

   Radera
 2. Vilken trevlig utfärd! ja, korna verkar ju trivas i den moderna mejeri-industrin, men kalvarna tyckte jag också synd om...
  Härligt med gamla torprädgårdar, där finns det ofta fina "mormorsväxter"! Ett jättesött löjtnants- (eller fänriks-)hjärta du hittade!
  Stal du inga fröplantor? Det ska man göra!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt en riktigt toppeneftermiddag! Besöket i ko-industrin var en extra bonus som jag inte haft med i kalkylen, men sen blev vi bjudna på gott kaffe med pinfärska, hembakade frallor till också. Inte alls fel! Plus att dem ifråga är gladlynt, har skön humor och är skarp i skallen som en nyslipad morakniv.

   Nä, jag stal ingenting på den här resan. Jag glömde liksom bort både att "stjäla" eller be vackert om plantor innan vi plötsligt satt i bilen på väg hem igen.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!