söndag 30 juni 2013

Farväl till juni

TIDEN ÄR KOMMEN för svulstiga buketter, med prästkrage, mattram, daggkåpa, akleja och pioner så fläskiga att de nästan är en bukett var för sig. Stil och elegans får stiga åt sidan en stund för en or­gie i sorter, färger och former. Too much of everything kan bli rätt snyggt det med och att färgskalan skär sig med borddukens är en smäll man får ta :o)


Dagens bästa tid är för närvarande kvällen. När solen så sakteliga sän­ker sig för natten njuter jag som allra mest av ”Rucklets” trädgård. Den blir liksom väldigt fotogenisk i det dämpade skymningsljuset, med spännande kontraster mellan ljus och skugga.

Här en kombination av blåblå bergklint, violett blodnäva och kadmium­röd alunrot, som inte alls är lika intressant i skarpt dagljus:


För att inte tala om kamtjatkafetbladet vid foten av min 'Schnee­witt­chen', en gyllenguling som verkligen kommer till sin rätt i kvällningen:


Och så pionerna, förstås! På dagen känns de ärligt talat mest über­fläskiga, men så kommer kvällen ... Jag har så svårt att slita mig från gården den här tiden på året, att jag sällan kommer i säng före en god bit efter midnatt. Grannarna tycker förmodligen att jag är helt bäng i bollen, som ännu runt elvasnåret kan ses krypa runt på styva knän, ivrigt rensande åkerfräken från planteringarna. Men det bjuder jag på. Frikostigt.


För inte så många dagar sedan lämnade talgoxarnas ungar trygg­he­ten i sin holk på ”Rucklets” östsida. Idag har pilfinkens småttingar gjort detsamma, efter flera timmars ivrigt lockande från mor och far, upp­flug­na i den intilliggande lönnen. Med korta turer till boet, för att ytter­li­ga­re heja på premiärflygarna, lyckades de till slut med sin enträgna över­talning.Med ens blev det väldigt tyst på gården, när det hungriga gastandet efter mat från bittida till sent abrupt tog slut. Och när kvällen kommer kan vi allaredan lägga juni till handlingarna. Usch, hörni, så fort det går! I år igen. Det är nästan så man kan gå och bli lite vemodig, trots att vi står på tröskeln till den riktiga högsommaren.

Fast igår fick jag faktiskt sällskap till ett kvällsglas argentiskt! Så här ska sannerligen inte hängas några läppar, även om det inte direkt handlade om att slå klackarna i taket ;o)

6 kommentarer:

 1. Ja, det var verkligen en riktig juli-bukett! Inte så där ljuvt skir som junibuketterna, mera rejäla tag! Jaja, varje månad har sin charm!
  Nu kunde jag bara önska lite mer sommarväder - idag har vi grått och 13 (!) grader!
  Jag har bara badat EN gång i sommar...
  ha en fin söndag, kram söderifrån!
  Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, den här buketten är som en klockren käftsmäll i boxningsringen ;o)

   13 grader?! Vilken breddgrad har du flyttat till?! Här är det smällhett och strålande sol. Nästan för varmt för att jobba i trädgården, och ändå gör jag det, tokig som jag är.

   Om du faktiskt har badat en gång i sommar har du faktiskt redan badat 100 % mer än jag gjort de senaste ... låt mig tänka lite ... tio åren, skulle jag tro. Värre badkruka än undertecknad får man leta efter.

   Radera
 2. +7 här på morgonkvisten idag, men det stiger fort. Typiskt när jag har lovat bort mig till Kupan under eftermiddagen.Där brukar det bli hett som i he....
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. +7?! Vad håller ni på med där söderöver egentligen?? Men pga dina insatser på Kupan håller jag ändå tummarna för att det inte stiger till något oliiidligt under dagen ;o)

   Radera
 3. Vilken Pion mina har bara två ynka blad.Just nu skulle jag gärna vilja vara på Åland men tyvärr så lär det nog aldrig bli.Du har en fantastisk trädgård du skulle ha vissning av den.Det har de här dom som är duktiga som du.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, mina tre väletablerade bestånd med pioner är vid det här laget rena monstren, så det är i alla fall något som gillar min sandiga jordmån :o)

   Visning..? Du skämtar. Det skulle just likna något det! Jag som inte ens kommer ihåg att stöda upp pionbuskagen inför sommarens blomning. Titta t.ex. in hos Susie på Stjärnarve eller Monkan i Malmö istället. Där pratar vi visningsträdgårdar!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!