fredag 5 juli 2013

Nytta – nöje – nytta – nöje ...

AV FÖREKOMMEN ANLEDNING livnär jag mig en hel del på ägg just nu. Har man bara sitt eget födobehov att tillse är ägg – kokta, stekta, i röra eller som omelett – ett enkelt sätt att få i sig en stor del av det man behöver. Och mina rosor tackar.

När äggen är uppätna krossar jag skalen och strör ut det under mina älsklingar. Jag menar, rosor måste ju gilla kalk. Kolla staden innanför murarna i Visby bara! Där står de överdådiga klängrosorna och växer i princip rätt ner bland kullerstenarna och är ... överdådiga. Och Got­lands jordmån är väldans kalkrik, precis som Ålands.


Mer äggskal lär det säkerligen bli, för igår slog jag till på tyll. Tårtan jag gjorde häromdagen fick mig att inse att jag behöver några modeller till för att kunna utveckla mina konditoriella krumelurer :o)


Men nog är det märkligt det här med att bo på Åland. Jag hade tänkt köpa tyllarna från svenska Bagaren och Kocken, men se det gick inte. De levererar till övriga Finland (och Norge), men inte till Åland. Eh..? Vår jävla skattegräns mot resten av världen ställer synbarligen till det. Igen.

Lika märkligt är det, att det inte är några som helst problem att handla från det riktiga utlandet, via Amazon. Billigare blev det dessutom, frak­ten från USA inräknad. Kom inte och säg att inte världen är upp och ner numera.

Edit kl. 12:25
Efter att jag igår kväll mejlade Bagaren och Kocken om leveransstrulet har de under förmiddagen idag sett över saken. Nu går det alltså att beställa hos dem även om man bor på Åland! Föredömlig servicevilja, det måste jag säga :oD

9 kommentarer:

 1. Så roligt att du faktiskt funderar på att fixa tårtor på beställning! För det är väl det du tänker på, förmodar jag?
  Det borde ju vara en lukrativ bransch med tanke på vad en tårta kostar att beställ på konditoriet?
  Och just det ja, tyll heter det, jag har hört det i något matlagningsprogram.

  Jaha, äggskal till rosor, det har jag inte tänkt på... jag brukar lägga krossade äggskal till mina backsippor, för dom gillar kalk, det har jag läst!
  Då ska jag också prova med rosorna! För ägg äter vi också ganska mycket!
  Tack för tipset!
  Lycka till i din nya bransch!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja och mja, en viss baktanke har jag väl nog. Men sanningen att säga, så tycker jag att det även till husbehov är så himla kul att kunna efterapa det proffsen gör på konditori :o)

   Jaså, backsipporna vill också ha extra kalk? Då gäller det att jag ökar på min äggkonsumtion, så att även de får sin beskärda del.

   Radera
  2. Jag märkte just att jag helt by mistake lyckades vara jätterolig. "Baktanke", haha!

   Radera
 2. Bagaren och Kocken är bra på att tänka kreativt, bra gjort! Jag vet inte hur det är nu, men jag ville beställa ett presentkort från dem vid något tillfälle, men det gick inte via deras hemsida, hoppas dom ändrat på det.
  Annars är det väl hur kul som helst att surfa runt på deras hemsida och bara drömma om alla fina kökstillbehör!
  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, deras webbutik är livsfarlig! *torkar dreglet från hakan*

   Radera
 3. Vad händer om någon på svenska fastlandet inhandlar saker och sedan skickar till dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som händer är att jag får ett paket på posten, helt i vanlig ordning. Har den svenska avsändaren dessutom satt ett kryss i rutan "gåva" på tulldeklarationslappen som ska klistras på, då åker man inte på att betala moms vid införseln.

   Det är den biten som är ett problem här på Åland, när vi befinner oss bakom vår skattegräns. Om inte säljaren, på andra sidan gränsen, drar bort sin egen momssats och vi, i vår tur, måste förtulla in köpet och betala den finska momssatsen, då har den stackars ålänningen betalat moms TVÅ gånger.

   Men varför det än i denna dag ska vara ett sånt otroligt problem för andra EU-medlemsländer att begripa att Åland har en särställning som taxfree-område inom EU, det är mer än jag begriper. I Tyskland är dom dock relativt medvetna och att handla där brukar gå som på räls. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om Sverige. De är lätt räknade, de gånger jag lyckats genomföra ett momsfritt köp från good ole Sweden :o/

   Radera
 4. Här är vi så förkalkade att extra tillskott är onödigt. Däremot drömmer jag ibland om rhodondendron och trädgårdsblåbär som vill ha surjord. Du är så himla duktig på tårtor så det borde inbringa en och annan beställning. Själv är jag just nu lycklig över mina jordgubbsmuffins.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uppstår ju faktiskt ett visst bekymmer, när man gärna vill ha växter i sin trädgård av båda sorterna, kalkskyende och -älskande.

   Till min förvåning verkar varken mina rhododendron eller amerikanska blåbär ha insett att den åländska jorden inte är riktigt vad de behöver. Samtliga har fått en bra start med köpt specialjord i gropen, men efter det gör jag inga andra insatser än att täcka med en del av de oerhörda mängder barr som faller från tall och granar.

   Min bakningslust är egentligen sedan länge på minussidan. Födelsedagstårtan kan mest sägas vara ett olycksfall i arbetet. Men nu blev jag faktiskt vrålsugen på jordgubbsmuffins! Tänk om jag skulle offra den sista litern jag kan skörda idag på att riktigt gotta till det..?

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!