söndag 3 januari 2010

RECEPT > Knaperknäcke


EFTERSOM BÅDE JAG och A var så nöjda med knäckebrödsbaket får ni här receptet så som jag minns att jag gjorde. Det kan vara lite give or take på någon ingrediens, men på det stora hela torde det stämma.


25 g jäst
3½ dl kallt vatten
1 msk rapsolja
2 msk krossade linfrön
1 msk skalade sesamfrön
½ dl kruskakli
½ dl havregryn
½ msk mald spiskummin
1 tsk stötta kumminfrön
3/4 msk gott havssalt
ungefär 7-9 dl specialvetemjöl (beroende på hur färskt mjölet är)

Lös jästen i vattnet och blanda i alla övriga ingredienser utom vete­mjölet och saltet. Låt hela härligheten sväl­la en stund, så att frön och gryn tar upp en del av vätskan. Arbeta därefter in mjölet. Anpassa mjöl­mäng­den så att degen inte blir för stabbig men inte heller så lös att den känns kladdig. Knåda friskt, 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och fortsätt knåda 5 respektive 10 minuter.

Täck bunken med plastfilm eller en tallrik och låt degen jäsa i normal rumstemperatur i 3-4 timmar.

Sätt ugnen på 275°.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, mjöla ytan och kavla riktigt tunt. Använd kruskavel och kavla så att det nästan går hål i degplattan. Spor­ra ut bitar i önskad storlek, flytta dem till bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler.

När allt bröd är gräddat skyfflar du in alltsammans i ugnen igen. Hindra t.ex. med en träslev ugnsluckan från att slå igen. Låt knäckebrödet ef­ter­torka medan ugnen svalnar helt.


***

Förvara knäcket i tättslutande burk. Förvaringstiden torde inte bli särskilt lång, för det är så jämrans gott ;) Och obehagligt nyt­tigt med alla fiber och frön.

LADDA NER SOM PDF-FIL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!