torsdag 22 april 2010

Det börjar verka tjärlek, banne mej!

SAMMA VISA VARJE kväll: Jag tar ett sista bloss under köksfläkten (usch­ja, fy på mig), summerar dagen som gått ... och smider nya, am­bi­tiösa planer för morgondagen.

Den vid det här laget lite skruttiga papperslappen fylls obönhörligt med nya ”borden” i ett snabbare tempo än jag hinner beta av från toppen av listan. Men idag har jag haft tur(?); det kalla, äckliga och lite fuktiga vädret har omöjliggjort åtminstone tre av mina to do-punkter.

Vad jag däremot har fått gjort, är att ge mig iväg och köpa lite tjära. Denna vår ska jag nämligen få till stånd odlingslådor av gamla pall­kra­gar. Men innan de fylls med jord måste de tjäras, annars lär de ruttna bort snabbare än man hinner säga ”röta”. Inget giftstint träskydd här inte!


Tur att det fina Sjökvarteret finns i närheten! Där har nyss hållits årlig tjärmarknad, så där fanns att köpa på lösvikt precis vad jag behöver.


Ännu ligger skutorna vid kaj, ordentligt vinterpackade ...


... och Café Bönan är tomt och avfolkat. Men vänta bara till somma­ren! När vädret tillåter är det svårt att hitta ett mysigare ställe att fika på här i stan.


Och sisåhär gör man ett skotstek. Ett skotstek är en busenkel och an­vändbar knop som man använder för att förena två linor eller snören.


Den ena tampen viks dubbel i ändan och knopen görs med den and­ra. Om linorna är olika tjocka slår man knopen runt den grövre med den tunnare. Knopen kan också användas för att förena två linor, där den ena redan har en fast ögla.

5 kommentarer:

 1. Underbart med tjärdoft!

  SvaraRadera
 2. Visst är det? Fast burken måste stängas ryyysligt noga, annars dånar man i den kompakta doften. Snyggt blir det också med tjärat trä; bild kommer så småningom.

  SvaraRadera
 3. Det har blivit väldigt vanligt med
  odlingslådor, har du tillgång till hästskit+halm eller vad ska du lägga i botten på dem? Det luktar härligt med nytjärade båtar.
  Inte trodde jag förståndiga du RÖKTE FYYYYYYYYYY.

  SvaraRadera
 4. Hej

  Oj oj vilka vackra skutor......det är något speciellt med träskutor.

  SvaraRadera
 5. Monkan:
  Dessvärre har jag ingen halm+hästdynga, så jag tänkte lägga understa lagret med halvkomposterat material från mina lövkomposter (även de gjorda av pallkragar).

  Japp, jag röker. Och jag har inte ens vett att skämmas för det så länge jag inte stör någon annan ;o) Tänk så mycket accispengar ni icke-rökare bleve utan om alla nikotinister la av! Många sköna miljoner är det. Och så har vi ju (oftast) den goda smaken att lägga näsan i vädret lite tidigare än icke-rökarna; således belastar vi inte samhällssystemet lika mycket. Ja, som du hör har jag "dragit ut i strid" många gånger förut ;o) Den dagen det blir förbjudet att röka, då lägger jag ner. Men så länge som dubbelmoralen blomstrar och frodas ... nix.

  Skånegrabben:
  Då skulle du vara här när det är skutträff på sommaren! Oj, så mycket härliga båtar det finns att titta på och besöka då! Träffen är i samband med Ålands Sjödagar i medlet av juli varje år.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!