torsdag 22 april 2010

RECEPT > Formbröd med frön & lingon


VID DET SENASTE baket blev det inte bara brödet med frukt och nötter utan också en form med den här varianten, med frön och lingonsylt:


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
2 msk krossade linfrön
2 msk skalade sesamfrön
0,5 dl skalade solrosfrön
0,5 dl lingonsylt
1 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5-6 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, för­utom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.


Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

***

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk. Ett jäkla gott bröd, om jag får säga det själv!LADDA NER SOM PDF-FIL

7 kommentarer:

 1. Jag säger jämt, men DE måste jag prova att göra. Men sen gör jag aldrig de. Men detta brödet vill jag verkligen prova, låter SÅ gott. Jag gillar alla fröerna:)
  Ha en bra dag
  Kram

  SvaraRadera
 2. Och lätt som en plätt dessutom! Åtminstone om du har tillgång till en hushållsassistent eller knådningsvilliga armar :o) Det är ju på knådningen det ankommer om brödet blir bra. Knådar man för lite bearbetas inte glutenet tillräckligt, och då jäser inte heller baket som det ska.

  SvaraRadera
 3. Här uppe har vi sol idag ochså, så det blir nog att sitta mot väggen,så skönt.

  SvaraRadera
 4. Vad gott det lät! Lingonsylt är ju så tacksamt att ha i bröd.
  Jag har ett bröd som jag brukar baka, Hurtbulle heter det, och det ska vara lingon i och så tar man bikarbonat istället för jäst, och så behöver man bara röra ihop ingredienserna - inte knåda degen. Lätt som en plätt och jättegott!

  SvaraRadera
 5. stickmamman:
  Ni är lyckliga ni ...

  stor och smått:
  Jo, det brödet (eller ett liknande) har jag också recept på. Det är jättegott det med, men har lite usel hållbarhet i och med bikarbonatet.

  SvaraRadera
 6. Att du inte öppnar bageri!? Du verkar ha en massa recept på lager, gott ser det ut att smaka också. Kul tycker jag :DD

  SvaraRadera
 7. Recept..? *förvirrad* Njä, det blir nog oftast "skafferibak", det vill säga enligt Kajsa Wargs princip. Har man bara lite jäst (eller surdeg) så ger det övriga sig med lite fantasi.

  Problemet hittills har varit att två bak aldrig producerar samma sorts bröd. Därför har jag börjat lägga upp tillvägagångssättet här på bloggen. På så vis får jag ju en chans ett upprepa ett lyckokast :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!