onsdag 21 april 2010

RECEPT > Formbröd med aprikoser, fikon & nötter

 
DET HAR VARIT bakdag i ”Rucklet” igen, ett riktigt nu-ska-vi-se-vad-som-finns-kvar-i-påsarna-bak. Det blev två olika bröd och här är re­ceptet på det ena (det till vänster i bild):


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
3 torkade aprikoser skurna i små bitar
3 torkade fikon skurna i små bitar
en näve hasselnötter, grovhackas
1 knapp msk gott havssalt
1 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5-6 dl specialvetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i merparten av mjölet, förutom ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till. Precis innan det är dags att sluta knåda puttar du med frukt- och nötblandningen och kör maskinen bara precis så länge att allt har blandats in i degen.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.


Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

***

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk. Det här smakrika brödet passar utmärkt att rosta!LADDA NER SOM PDF-FIL

7 kommentarer:

 1. Det låter och ser gott ut! Nu kan ju inte jag baka men om jag kunde så skulle jag baka sådana här bröd :)

  SvaraRadera
 2. Bästa bestickfrun, alla kan baka! Skaffa sig en digital ugnstermometer om en sådan inte finnes, kavla upp ärmarna och sätt igång. Tänk, så överraskad maken ska bli när han kan känna doften av Gafflans goda bak och dessutom bjuds på nygräddat, härligt bröd ;o)

  SvaraRadera
 3. Hej N, har du varit uppe i ottan,redan bakat. Det brödet skulle jag gärna baka idag, har allt hemma utom filen..suck. Tror du jag kan ta lite gräddfil istället? Jag försöker i alla fall.

  SvaraRadera
 4. *skrattar högt* Nädu, tjejen! Det var nog igår jag bakade, för någon riktig morgonmänniska är jag inte.

  Gräddfil går garanterat lika bra. En gång hade jag varken detta eller filmjölk att tillgå, då tog jag vaniljyoghurt istället. Lite sötma är ju bra i degen, tänkte jag, och det funkade fint :o)

  SvaraRadera
 5. Hejsan! Stannar till vid olika nya hållplatser i Bloggiversum och hittade således hit.
  Detta bröd ska jag absolut prova på att baka när inspirationen infinner sig.

  //Anki

  SvaraRadera
 6. Alltid trevligt med nya nyllen! :o)

  SvaraRadera
 7. Jag har provat två bröd precis, hoppas dom blir bra, dom är under jäsning nu! :)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!