tisdag 27 april 2010

RECEPT > Formbröd med frön & äppelmos


MITT I TRÄDGÅRDSARBETET satte jag dumt nog igång även med brödbak. Bröden fick därför jäsa onödigt länge i formarna innan de hamnade i ugnen, eftersom jag stod och grävde i träd­gårds­kom­pos­ter­na och totalglömde att jag hade något på gång inomhus. Det smak­mäs­siga resultatet är det inget fel på, men utseendemässigt blev det väl mera njä.


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
2 msk krossade linfrön
2 msk skalade sesamfrön
4 msk skalade solrosfrön
0,5 dl äppelmos
1 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5-6 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, för­utom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och till­sätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slu­tar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.


Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.


Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Ef­ter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräd­dar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk.LADDA NER SOM PDF-FIL

10 kommentarer:

 1. *sniff sniff*
  man riktigt känner doften, mmmmm!

  SvaraRadera
 2. *viftar retsamt med en nyskuren skiva*

  Jodu! Här doftar det av mors goda bak :oD

  SvaraRadera
 3. Fasen alltså. Nu har jag fått baktankar ... ;D

  SvaraRadera
 4. Ser gott ut det där brödet.
  En gång gick jag ut i trädgården för att titta lite snabbt, på spisen hade jag en stor syltgryta på gång. Där ute träffade jag på en granne bla..bla, ja du kan själv tänka hur det såg ut på spisen. Som tur var brände inte sylten vid, kokte "bara" över.

  SvaraRadera
 5. Kan du inte komma hit med en brödbit... Ser gott ut. *snålvattnet rinner*

  SvaraRadera
 6. Tack för receptet! Kommer jag att testa, gillar att baka bröd.
  Kram annika

  SvaraRadera
 7. Monkan:
  Ack ja, det blir bara vanligare och vanligare, detta att jag vänder koncentrationen mot något annat och helt glömmer det jag egentligen höll på med.

  *suckar*

  Annamon:
  Trevligt att se dig igen! Skulle gärna bjuda på en macka om du fanns på lite närmare håll :o)

  skapa och inreda:
  Brödbakning är meditation för mig – om jag kan låta bli att gå iväg och göra annat vill säga ;o)

  SvaraRadera
 8. Just me...Annica21 augusti 2010 18:18

  Du gör som jag, flera saker samtidigt. Men är man igång så är det lika bra och passa på när lusten infinner sig. Bakar själv ibland...det luktar gott och så är det så himmelsk gott med nybakad bröd med smör på.

  SvaraRadera
 9. Jo, det blir lite så mest hela tiden. Är man född med en myrstack i brallorna är det svårt att göra ingenting. Men jag tränar på det!

  Doften av nybakt bröd är något man borde kunna buteljera och ta fram när man känner sig lite låg. Det känns så hemtrevligt och "mammigt" när näsborrarna kittlas av den :o) Ja, alla pappor får förlåta mig nu, men det är mammor - moderlighet - jag associerar till ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!