lördag 1 maj 2010

Gårdsgrill

INFÖR VALBORGSGRILLANDET BAXADE jag fram min gamla tvätt­gryta i gjutjärn, som jag tog till vara när ”Rucklets” ursprungliga bas­tu/tvättrum jämnades med marken när det skulle byggas nytt.

Det är en rätt omfångsrik pjäs, som är tillräckligt hög och har hyfsat plan botten för att stå stadigt i en grund grop uppkrafsad i gruset på gården. Jag har haft lite lösa planer på att göra en stillsamt porlande fontän av den här grytan, men nu fick den alltså rycka in som gårds­grill istället. Och det är klart, det ena utesluter ju inte det andra :o)


Som grillgaller tog jag två bitar metallnät, som jag najade fast med varandra lite omlott för att få till ett tätare maskmellanrum. Det fun­kade klockrent och avståndet till glödbädden blev perfekt. Ett extra plus var att vi kunde lyfta undan gallret när vi grillat färdigt, lägga på några vedträn till och under gemytligt samspråk bli sittande kvar runt ”lägerelden” medan det började skymma.


Tills vidare är gallret fyrkantigt, men bara jag hittar min bultsax (var i hela glödheta har jag arkiverat den?) ska jag klippa till det så det blir mer cirkulärt och följer grytans form.


Utåt kvällen började det regna, men inte förrän vi fått kallt och valt att söka oss inomhus. Och kan man tänka sig, för första gången un­der min tid med ”Rucklet” har jag valborgseldat helt lagligt!

8 kommentarer:

 1. Dom är ju inte helt enkla att bära med sig tvättgrytorna...
  Bra uppfunnet tycket jag.
  Ha det böst :)

  SvaraRadera
 2. Det ingår liksom i "kalkylen" att den, just pga vikten, inte kan anses vara särskilt stöldbegärlig. Skulle någon ta sig för att rulla den lilla raringen på gruset så HÖRS det. Jättemycket. Typ "åker fast före jag hinner blinka"-mycket :oD

  SvaraRadera
 3. Vi kör också med gammal tvättgryta av gjutjärn. Funkar fint! Och snygga är de! Byggarn har ställt vår på en fälg. Och man behöver ju inte grilla varje gång man eldar i den, man kan liksom ha en liten lägereld i den.

  SvaraRadera
 4. Rätt tänkt, det där med att inte grilla varje gång! Mina tankar har gått i precis samma banor. Tipset med en gammal fälg kanske jag snor, om jag inte hittar något lika lämpligt hos Byggreturen i nästa vecka :o)

  SvaraRadera
 5. I morgon blir det nog grillning här. Ifall vi inte blåser bort ...
  Du! Skalbaggekusinerna är nån sorts jordlöpare. Säkert mums för igelkotten :D

  SvaraRadera
 6. Jordlöpare..? Aha! Vi har nog säkert blivit presenterade förut, fast jag inte minns. Han såg lite så där bekant ut på nåt vis :o)

  Jätteblåsigt här ute på kobbarna också. Jag hade tänkt ta en uppfriskande cykeltur idag, men insåg att det skulle ha blivit något mer likt en segeltur, så jag la ner projektet.

  SvaraRadera
 7. Ja nån måtta på uppfriskandet får det ju vara, hu! Inget trevligt alls att cykla när vinden friskar i. Ute och cykla kan man vara ändå, utan cykel ;D

  SvaraRadera
 8. Vilket jag numera lyckas bevisa så gott som dagligen. I alla fall enligt min kära dotter, lilla A :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!