lördag 8 maj 2010

RECEPT > Formbröd med linfrö, kruskakli & lingon


ÄNNU EN VARIANT på formbröd. Att baka bröd i form är i mitt tycke behändigt och så blir skivorna snygga och brödrostvänliga. Dessutom kan man röja undan i köket så fort degen är färdig, eftersom degen jäses i formen och inte i bunken.


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
2 msk krossade linfrön
3 msk kruskakli
0,5 dl lingonsylt
2,5 dl grahammjöl
2,5 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5 specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, för­utom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.

Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk.

7 kommentarer:

 1. Här kommer ett glatt tillrop :-)!
  Det där receptet på bröd kommer att prövas i huset i skogen!!!

  Jisses, så organiserad du är! Har inte ens tänkt på att det går att fixa till inlägg för senare publicering... Praktiskt, ju!!!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  1. har du sett bilden på min blogg på Ålandspaketet som jag vann? Där var med världens finaste potatis sticka by Stjärnkraft. Den tackar jag alldeles speciellt för! Tack, tack!

  2. jag har försökt göra inlägg i förväg som skall publiceras i "efterväg", men jag kan inte få till det.......hur gör man....??

  3. tack för recept, gillar dina recept.

  4. du som kan baka och så, vad är det för skillnad på skalade och oskalade linfrön. Alltså, så långt förstår jag ju att den ena av de två har skalet på, men vad INNEBÄR det?

  5. hoppad din dag out of office blir en bra dag!

  6. vi hörs snart igen!

  7. kram

  8. Agneta

  SvaraRadera
 3. Agneta:

  1. Tacka för allan del inte mig, tacka Fru Venus.

  2. När du befinner dig i redigeringsläge ska du klicka på "Alternativ för inlägg". Då pluppar det upp rutor där du kan ändra datum och klockslag.

  3. Väl bekomme. Hoppas något kan vara till nytta.

  4. Skalade linfrön? Finns det såna..? Om jag skrivit så i något recept har jag skrivit fel, för såvitt jag vet finns det bara hela linfrön och krossade dito.

  5. Bra men dyr. Jag och väninnan S var tur & retur till Norrtälje och skakade våra plånböcker upp och ner ...

  6. Hoppas jag verkligen!

  7. Detsamma :oD

  SvaraRadera
 4. Uffematten:
  Brödet blir jättegott (enligt en 100 %-igt opartisk jury bestående av lilla A och mig själv) och är ännu godare om man rostar det.

  Jo, visst är det sällsynt praktiskt att kunna gardera sig med färgiskrivna inlägg om man själv tänker vara någon annanstans. All eloge till Bloggers konstruktörer som lagt med den fina finessen!

  SvaraRadera
 5. Det där brödet såg smaskens ut!

  Och jag som sitter här och är hungrig..../:

  Sonalyckan och hans kompis har åkt till byn för att hämta pizza till familjen ikväll. Fast jag ska vara "nyttig" och bara äta en tonfisksallad!! Så de så!

  kram och ha en fin lördagkväll!
  Jenny

  SvaraRadera
 6. 1. men det är väl du som gjort stickan....que?

  2. tack, jag skall försöka, men har svårt tänka mig min dator förstår klockan.

  4. nej. glöm det. jag var inne på sesamfrön. hjärnsläpp. tillfälligt bara hoppas jag....

  6. så gjorde vi det då!

  8. d:o.

  va köpte du då?

  SvaraRadera
 7. Jenny:
  Tonfisksallad är väl jättegott det också? I sällskap av denna och familjen utgår jag från att du får en bra lördagkväll!

  Agneta:
  1. Jovars, det är det väl :o)
  2. Tror jag nog den gör ;o)
  4. Ha-ha-haaa!
  6. Japp :oD

  Vad jag köpte? 96 rullar toapapper, 6,7 kg tvättmedel, 8 tuber tandkräm, 5 kg ris osv, und so weiter. Med andra ord ingenting kul. Eller, jo förresten! Jag köpte ett extra frysblock till min glassmaskinen, så nu kan jag göra två satser glass direkt efter varandra. Det är kul!!!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!