onsdag 5 maj 2010

Enkel halvering

I MINA OCH andras brödrecept anges ibland mängden jäst till 25 gram. Jäst säljs i allmänhet i bitar om 50 gram, så då måste man dela. Fiffigaste sättet att göra det är att dela på diagonalen, från hörn till hörn! Då blir halvorna precis lika stora.


Eftersom jag bakar så mycket som jag gör har jag fixat en liten jäst­klyvare åt mig. Två bitar av en blompinne och en bit metalltråd var allt som behövdes. Samma ”verktyg” använder jag för att skära kyl­skåps­kallt smör i kuber, till exempel om smöret ska rums­tem­pe­re­ras före bakning.


Idén har jag överfört från min tid som amatörkeramiker. Samma typ av trådlösning använder man nämligen för att skära loss det drejade föremålet från drejskivan :o)

Färskjäst går dessutom alldeles utmärkt att frysa. Därför köper jag alltid 6-8 paket på samma gång, delar dem färdigt och fryser in dem som 25-gramsbitar. På det viset har jag alltid jäst hemma när jag drabbas av baklust. En frusen bit jäst tinar dessutom väldigt fort om den läggs i degvätskan.

10 kommentarer:

 1. Smart!
  Nu blev jag otroligt sugen på att börja dreja igen...

  SvaraRadera
 2. Japp, det är ett bra sätt, det lärde vi oss på Hemkunskapen i skolan 1977 :-)

  SvaraRadera
 3. Smart! En sån som man skär ost med.....och använder till mord i krimmisar....ooooohhhh.

  SvaraRadera
 4. Mord..? Jajustja, det var ju för det jag ursprungligen tillverkade den! Hur har jag kunnat glömma en sån viktig sak?!? Dela jäst ... vilket paller.

  SvaraRadera
 5. Hmmmm...jag varken bakar eller mördar....
  Men på keramik-kurser har jag gått och där var denna användbar som bara den!

  Hoppas du haft en bra dag.
  Har inte jag, men det "tar vi i ett inlägg senare"...Huh!
  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 6. Hm, vet vet? Kanske du börjar med det ena ... eller det andra?

  Min dag har varit ... rörig, tröttsam, men samtidigt trevlig. Fast nu är jag helt slut. Förklaring följer imorgon.

  SvaraRadera
 7. Jobba med lera är roligt. När jag gick min utbildning fick vi skulptera, jättekul. Som ung arbetade jag en tid på Elbogen keramik, och där fick jag lära mig att dreja, och glasera mm. Visar du ditt alster måntro?

  SvaraRadera
 8. Keramik är otroligt roligt, men det är nu många, många år sedan jag sysslade med det; det var före lilla A kom till världen. Ärligt talat, tror jag inte jag har mer än kanske en skål kvar från den tiden. Allt annat har jag gett - eller sålt - bort. En sommar hyrde jag faktiskt verkstad, producerade kvällar och nätter och stod på torget och sålde på dagarna.

  SvaraRadera
 9. Jäst båx ålrajt ...
  Du e fiffig du!

  SvaraRadera
 10. Yeah, as clever as they come ;o) *host-host*

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!