söndag 19 juni 2011

OD till Åland

JAG HAR EN namne, som har en kompis, som har en make, som är så snäll! När OD, Orphei Drängar, efter en ”liten paus” på 92 år besökte Åland igår hade denne make löst ut fyra biljetter på parkett; en åt sig, en åt frun, en åt N och – som det visade sig – en åt mig.


Den en timme långa konserten, under ledning av Cecilia Rydinger Alin och med Thomas Bälter Nordenman som presentatör, gavs i Alandica Kultur och Kongress i centrum av Mariehamn och såvitt jag kunde be­döma var de flesta platser sålda. Dessutom lyckades vi applådera fram ett extranummer! Slutsats: Åland gillar manskörer. Det gör i alla fall jag.

Konst utanför entrén: Satu Kiljunens ”Swing”.


Det är juni, snart midsommar för tusan, och kvällen var fin om än lite kylig. Efter alla musikaliska godsaker tyckte vi att vi kunde unna oss ett besök i Hotell Arkipelags uteservering, Arken Garden, som ligger tvärsöver vägen från Alandica. På matsidan var det nästan fullt, men vi, som bara ville läska oss med ett glas kall och torr äppelcider, fick sätta oss i den totalt folktomma mingeldelen av etablissemanget.

Inte en själ utom N och jag. Inte en krusning på ytan av det turkosblå vattnet i poolen. Och ... brrr ... sannerligen ingen värme. Vi drack vår cider, gäs­pade och for hem. Klockan nio! En lördag!

Jag inte bara börjar bli gammal, jag är det.

7 kommentarer:

 1. Vilken härlig kväll! En av världens bästa manskörer och Cecilia R-A som är jätteduktig. Kul med en kvinnlig dirigent som det går framåt för!Vilket drömjobb förresten . Alla killar som lyder hennes minsta vink.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jodu, det var en riktig toppenkväll! När det gäller Cillas dompterande av herrarna fick jag mest roligt åt hur hon med en väldigt snärtig handviftning kommenderade kören att buga och tacka efter varje nummer. Väldresserade som sjölejon på cirkus är de, gossarna ;o)

  SvaraRadera
 3. Hej Nina, så fint det måst ha varit, manskör som är så härligt, speciellt då OD förståss.
  Vilket fint ställe där ni satt vid poolen, men det är väl inte så folktomt i poolen på dagtid när solen står i zenit :)
  Idag är det lite trist väder ömsom sol ömsom regn. Toppen för växtligheten i alla fall.

  Skall nu fixa lite mat, yngste kommer snart ifrån sitt jobb. Han och vovven har bott hos oss i tre dagar, flickvännen har 6 tjejkompisar på besök alla kommer långväga ifrån.
  Ha det gott
  Monkan med bihang :)

  SvaraRadera
 4. Manskörer är helt ok, vilket jag inte kan säga om damkörer, men bäst är förstås blandad kör där både sopran och bas finns med. Sen krävs det förstås en skicklig dirigent annars kan det gå rakt åt pipsvängen.
  Man får hoppas att förfriskningarna smakade bra i alla fall, trots kylan.

  SvaraRadera
 5. Det är absolut något visst med manskörer! Här lyssnar vi gärna på Lunds studentsångare!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Gubbas och jag var i London för en massa år sedan när det pågick en stor tävling för manskörer. Vi hade en Walesisk sådan på vårt hotell och det var en mäktig upplevelse när de sjöng i loungen på kvällen ...

  SvaraRadera
 7. Monkan:
  Ja, inte vet jag vad det beror på - stigande ålder, kanske - men det är väldigt avkopplande att lyssna på skickligt framförd körsång utan instrumental backup. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: ack, så jag önskar att jag själv hade sångröst!

  I Arken Garden är det säkert toppen att sitta när vädret är okej. Stället är förstorat och uppfräschat inför den nu stundande säsongen och är riktigt smakfullt inrett. Kanske blir det ett till besök när sommaren blivit varmare :o)

  Cici:
  Visst är det fint även med blandade körer! Men som du påpekar, så tarvas det ju en bra dirigent och dessutom bra arrangemang.

  Äppelcidern satt riktigt bra, och torr ska den vara, inte söt. Jag är inte mycket för sötsaker i någon form.

  Monica:
  Just det! Där har vi ju ytterligare en toppenkör :oD

  Anki:
  Åh ... London! Åh, en manskör från Wales! Åh, nu blir jag ju lite avundsjuk ... ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!