lördag 15 maj 2010

Entomologer, ohoj!

SOM JAG I ALL stillhet satt och rensade ogräs i en av mina rabattar fick jag plötsligt ögonen på ett flygfä som jag ärligt talat sett bara en gång förut. Vad är det här för typ egentligen?

En lång-lång sugsnabel har den och flaxar med vingarna så snabbt att de inte syns. Nästan som en kolibri håller den sig svävande fram­för ”drinkbaren”, med lite hjälp av fötterna.


Bilden nedan är samma sorts kryp, upphittat i extremavlidet skick i grönsakslandet mot slutet av juni 2008 och nogsamt foto­do­ku­men­te­rat. Med sin droppformade, lurviga kropp och ett tydligt avgränsat, mörkare fält på ryggen liknar den ingenting jag känner till.


Så hur är det där ute i sajberrymden? Finns det nån som har den minsta lilla aning om vad detta är för slags luden, liten bumling..?

(Båda bilderna är tagna med min Fuji FinePix F30.)

***

Halloj på dej Cina och välkommen i sällskapet!

[tag: bombylius major]

9 kommentarer:

 1. Kan det vara en Sorgsvävfluga (Hemipenthes morio)? Åtminstone liknar vingarna väldigt på den i min insektbok! (Namnet låter konstigt men den hör alltså till arten svävflugor. Jag avstavde lite knasigt när jag läste och fick det till sorgs-vävfluga, men det är alltså sorg-svävfluga. OM det nu är den..)

  SvaraRadera
 2. Öh ... "sorgsvävfluga"? Aldrig hört talas om, men jag ska surfa runt lite och se om jag kan hitta något på nätet. Tack så länge!

  Vet du vad det kan irritera mig att broderskapet for iväg med "Stora insektsboken" som mamma hade ... *grrrr!*

  SvaraRadera
 3. Gåtan är löst! Det är inte en sorgsvävfluga utan stor svävfluga, Bombylius major.

  Tack, Pipi, för att du fick in mig på rätt spår!

  SvaraRadera
 4. hej

  Vilken insekt.....fräck...hur stor är den på ett ungefär???

  SvaraRadera
 5. Japp, fräck var ordet :o) Förvånar mig storligen att jag aldrig fått ögonen på sådana förut, för de är inte direkt sällsynta vad det verkar.

  Nu hade jag inget måttband med mig ute i trädgården, men jag skulle uppskatta att "killen" är cirkus 10-12 mm i strumplästen. Ungefär. Rätt gullig med sin ulliga "päls".

  Läs gärna mer på Wikipedia genom att klicka HÄR.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig sett en sådan fluga. Det finns en massa insekter som man inte har en aning om.
  Det roligt när man får reda på vilken art det är.

  SvaraRadera
 7. Visst är det kul, att man trots mogen ålder kan lära sig något nytt nästan alla dagar? :oD

  SvaraRadera
 8. Den är vegeterian hoppas jag ...

  SvaraRadera
 9. Den vuxna flugan torde vara det, jo. Men larverna ... *skakar på huvudet* de är av ett mer blodtörstig slag, om jag förstått saken rätt. Käkar upp binas larver gör de, de små äcklen! :o(

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!