söndag 9 maj 2010

Finländsk Fast Food

EN SNABB OCH god liten lunch – eller kvällsbit – blir det av några varma karelska piroger med äggsmör. Karelska piroger är ett mycket traditionsbundet bakverk i Finland och görs av rågmjölsdeg som kavlas lövtunn och fylls med risgrynsgröt.

I Finland finns de att köpa i alla livsmedelsaffärer, antingen på lösvikt eller vacuumpackade i olika förpackningsstorlekar. De går utmärkt att frysa, så hemma hos hos i ”Rucklet” finns det nästan alltid en påse eller två för eventuella krislägen ;o)


Du kan läsa mer om karelska piroger på Wikipedia om du klickar HÄR.

Och surfar du vidare t.ex. till finska YLE:s sidor med recept kan du lära dig hur pirogerna bakas :o)

Min egen variant av äggsmör består av 1 hårdkokt ägg, c. 1 msk smör eller margarin och 1 msk Kalles Kaviar. Kaviaren ger en extra kick åt röran och samtidigt tillräckligt med sälta för att man ska kunna skippa rent salt.

2 kommentarer:

  1. Med gröt låter inte gott.men ägg med smör är mums,ska ägga på ett mörkt bröd nu.ha en bra dag

    SvaraRadera
  2. Det kanske inte låter gott, men det är det. Gröten är förstås inte sötad, snarare saltad. Äggmacka är också gott och nu blev jag sugen! Måste genast sätta på en kastrull ägg på kokning. Med min smarta äggtajmer till hjälp, förstås :o)

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!